Festivaalin myöntämät palkinnot

DocPointin yhteydessä jaetaan tunnustusta dokumenttielokuvan ansioituneille ammattilaisille. Joka vuosi luovutetaan joko Aho & Soldan tai Apollo-palkinto.

Vuonna 2002 ensimmäistä kertaa luovutettu Aho & Soldan -elämätyöpalkinto myönnetään suomalaiselle dokumenttielokuvaohjaajalle. Kriteereinä on suomalaista luovaa dokumenttia kehittänyt merkittävä elokuvatyö. Lisäksi vaaditaan pitkään laadukkaana jatkunut ura dokumenttielokuvaohjaajana.

Viisivuotisjuhlansa kunniaksi vuonna 2006 DocPoint perusti uuden palkinnon: Apollo-palkinto jaetaan suomalaista dokumenttielokuvaa merkittävästi edistäneelle ja sen parissa erityisesti ansioituneelle henkilölle tai yhteisölle. Apollo-palkinnon myöntämisen lähtökohtana ovat dokumenttielokuvan monimuotoiset haasteet ja uhrautuva työ sen hyväksi.

DocPoint tuo valkokankaille Aho & Soldan -palkinnon saajan uraa esittelevän retrospektiivin. Apollo-palkitut pääsevät puolestaan kokoamaan niin sanotun Carte Blanche -sarjan, jossa he voivat nostaa esiin mielensä mukaisia elokuvia.

Aho & Soldan -palkitut

Kanerva Cederström, 2014
Pekka Lehto, 2011
Kiti Luostarinen, 2010
Peter von Bagh, 2005
Pirjo Honkasalo, 2004
Lasse Naukkarinen, 2003
Markku Lehmuskallio, 2002

Apollo-palkitut

Tuula Mehtonen, 2013
Iikka Vehkalahti, 2012
Epidem-tuotantoyhtiö, 2009
Jörn Donner, 2008
Ilkka Kippola, 2007
Jarmo Jääskeläinen, 2006

Palkintojen nimillä kunnioitetaan perinteitä

Aho & Soldan -elämäntyöpalkinto on saanut nimensä Heikki Ahon ja Björn Soldanin mukaan. He olivat suomalaisen dokumenttielokuvan pioneereja. Suomalaisen dokumenttielokuvan perinteen voidaan sanoa syntyneen heidän kauttaan.

Aho & Soldan tuottivat urallaan 400 dokumenttielokuvaa, joista 1930-luvulla peräti 300 kappaletta. Parivaljakko teki elokuvia niin arkisista aiheista kuin myös suomalaisuuden suurmiehistä kuten Sibeliuksesta.

Apollo-palkinto on saanut nimensä dokumenttielokuvayritys Ateljee Apollon mukaan. Ateljee Apollo aloitti toimintansa vuonna 1904 ensimmäisenä elokuvatuottamona Suomessa. Sen tuotantoa on muun muassa usein nähty katkelma Elämää Esplanadilla vuodelta 1904.