Mikä on DOKKINO?

Mikä on DOKKINO?

DOKKINO on DocPointin järjestämä valtakunnallinen tapahtuma, joka kiertää vuosittain ympäri Suomea. DOKKINO-elokuvat ovat nuorille suunnattuja lyhytdokumentteja, jotka on koottu vuosittain vaihtuvan teeman ympärille näytöskokonaisuuksiksi. Sarjoja on kaksi: alakoululaisille (4.-6. luokkalaisille) ja yläkoululaisille on omat sarjansa.dokkino_logo2015_rgb

DOKKINOn vuosi saa alkunsa Helsingistä, jossa vuoden elokuvat saavat ensi-iltansa. Tämän jälkeen DOKKINO lähtee kiertueelle ympäri Suomea. Vuonna 2015 DOKKINO vierailee yhteensä 16 paikkakunnalla.

DOKKINO pyrkii tarjoamaan lapsille ja nuorille elokuvia, joita heillä ei muuten olisi mahdollista nähdä. Alusta alkaen tärkeässä roolissa on ollut myös opetusmateriaali, jota DOKKINO tuottaa ja tarjoaa koulujen antaman mediakasvatusopetuksen apuvälineiksi. Opetusmateriaalin avulla elokuvia voi käsitellä koululuokassa elokuvanäytöksen jälkeen. DOKKINO-näytökset järjestetään aina elokuvateatterissa, jonne on kutsuttu kaikki paikkakunnan 4.-9. –luokkalaiset. Erityisesti pienemmillä paikkakunnilla pyritään täten vahvistamaan elokuvakasvatusta ja tarjoamaan nuorille elokuvassakäynnin maaginen kokemus. DOKKINO tarjoaa myös työpajatoimintaa: teemapajoja, joissa elokuvien teemoja käsitellään luokassa Plan Lasten oikeuksien lähettiläiden johdolla, sekä elokuvaverstaita, joissa luokka saa valmistaa oman, lyhyen dokumenttielokuvan.

Vuoden 2015 DOKKINO-teemana on Mahtavan vahva minä. Elokuvissa tarkastellaan minkälaista on olla mahtavan vahva minä: lapsi tai nuori, joka pysyy vahvana vaikka joutuukin tekemään suuria päätöksiä tai joutuu sopeutumaan erikoisiin elämäntilanteisiin ja ottamaan vastuun itsestään. Elokuvia esitetään kahdessa sarjassa: alakoululaisille (4.- 6.-luokkalaisille) ja yläkoululaisille on omat elokuvasarjansa, joiden sisältö on valittu ikäryhmien mukaan. Kumpikin sarja koostuu useammasta lyhyestä dokumenttielokuvasta.

Vuonna 2014 DOKKINO teki jälleen huikean yleisöennätyksensä, kun yli 13 000 lasta ja nuorta ympäri Suomen osallistuivat näytöksiin. Kasvaneet kävijämäärät sekä tapahtuman saama erinomainen palaute osoittavat, että lapset ja nuoret tarvitsevat tämänkaltaisia tapahtumia tukemaan kouluissa annettavaa mediakasvatusta ja helpottamaan nuorille tärkeiden asioiden käsittelyä. DOKKINO laajentuu ja kasvaa joka vuosi: vuonna 2015 tapahtuma laajenee myös Lappiin, Kajaaniin sekä Kymenlaaksoon, kun Rovaniemi, Kajaani ja Kotka saavat omat tapahtumansa.

DOKKINO-tapahtuman järjestää DocPoint-elokuvatapahtumat ry. 14. DocPoint-festivaali järjestetään Helsingissä 27.1.–1.2.2015.

Lisätietoja DOKKINOsta: dokkino(at)docpoint.info.