Historia

Lasten ja nuorten dokkarit ovat olleet osa DocPointia festivaalin perustamisesta saakka.

Vuonna 2015 DOKKINO järjestetään jo kolmattatoista kertaa. Historiansa aikana DOKKINO on laajentunut Helsingissä järjestettävän festivaalin lastenohjelmistosta suosituksi valtakunnalliseksi tapahtumaksi. Vuonna 2014 DOKKINO teki jälleen yleisöennätyksensä, kun yli 13 000 lasta ja nuorta ympäri Suomen osallistuivat näytöksiin. Kasvanut kävijämäärä on tehnyt DOKKINOsta Euroopan suurimman valtakunnallisen lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuman.

Vuonna 2002 kun DocPoint perustettiin, esitettiin ensimmäiset lapsille ja nuorille suunnatut elokuvat DocPoint-festivaalin ohjelmistossa. Vuonna 2003 lasten ja nuorten elokuvat saivat oman esityssarjansa.

Lapsille ja nuorille haluttiin tarjota elokuvia, joita heillä ei muuten olisi mahdollista nähdä. Koulujen antamaan mediakasvatusopetukseen haluttiin tarjota apuvälineitä, ja elokuvien rinnalle kehitettiin alusta alkaen opetusmateriaali, jonka avulla elokuvia voitiin purkaa koululuokissa elokuvanäytöksen jälkeen.

Sekä elokuvien että opetusmateriaalin haluttiin koskettavan nuoria ja nuorten elämää, avartavan maailmankatsomusta, tutustuttavan yleisönsä luovan dokumenttielokuvan maailmaan ja tarjoavan elokuvan ja sen sisältöjen kautta niin media-, taide- kuin sosiaalikasvatustakin.

Pian laajennuttiin

Vuonna 2004 tapahtuma laajeni Helsingistä Turkuun ja Tampereelle. Seuraavana vuonna tapahtuma järjestettiin jo Porissa ja Jyväskylässä. Vuonna 2005 lasten ja nuorten sarja nimettiin toiminnan laajennuttua DOKKINO – Lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtumaksi.

Vuonna 2008 Espoossa alettiin järjestää omia DOKKINO-näytöksiä, ja vuonna 2009 tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Oulussa. Syksyllä 2011 myös Vantaa sai omat DOKKINO-näytöksensä. Keväällä 2012 DOKKINO-kiertue saapui ensimmäistä kertaa Kuopioon. Marraskuussa 2013 DOKKINO laajeni myös Vaasaan ja Kuusamoon, ja vuonna 2014  mukaan tulivat Mikkeli ja Lappeenranta. Vuonna 2015 myös Lappi, Kainuu ja Kymenlaakso saavat omat tapahtumansa kun DOKKINO laajenee Rovaniemelle, Kajaaniin sekä Kotkaan.

Tällä hetkellä DOKKINO järjestetään kuudessatoista kaupungissa ympäri Suomen.

DOKKINO-vuosi alkaa Helsingistä tammikuussa DocPoint–festivaalin yhteydestä viisipäiväisellä tapahtumalla. Helsingistä DOKKINO jatkaa helmikuussa Kotkaan ja sen jälkeen kiertää kevätkaudella Oulussa, Rovaniemellä, Turussa, Mikkelissä, Kuopiossa ja Porissa. Syksyllä DOKKINO jatkaa vielä Vaasaan, Kuusamoon, Espooseen, Vantaalle, Lappeenrantaan, Tampereelle ja Kajaaniin.

Mukaan tekemään leffoja

Elokuvatyöpajatoiminta on ollut merkittävä osa DOKKINOa ensimmäisestä vuodesta lähtien, ja sitä pyritään vuonna 2015 laajentamaan. Työpajoissa oppilaat valmistavat elokuva-ammattilaisen ohjauksessa elokuvan, jonka ideoinnista ja käytännön toteuttamisesta he vastaavat mahdollisimman pitkälle itse. Työpajaryhmä ideoi, käsikirjoittaa, kuvaa, äänittää ja editoi yhden dokumenttielokuvan.

Työpajatoiminta on osoittautunut erinomaiseksi tavaksi syventää mediakasvatusta tekemisen kautta. Nuoret oppivat ymmärtämään, mitä konkreettisesti tapahtuu kameran toisella puolella ja miten häilyvä faktan ja fiktion raja on. Työpajatoiminta opettaa myös toimimaan ryhmässä ja ymmärtämään, että elokuva syntyy ainoastaan yhteistyönä. Lisätietoa DOKKINOn ajankohtaisesta työpajatoiminnasta löytyy täältä.

Plan-pajat

DOKKINO tekee myös valtakunnallista yhteistyötä Plan Suomi Säätiön kanssa tarjoamalla lähettiläskaupungeissa esityksiin osallistuville luokille mahdollisuuden osallistua toiminnallisiin teemapajoihin. Teemapajoissa tutustutaan yleisesti lasten oikeuksiin nähtyjen DOKKINO-elokuvien kautta. Tällä hetkellä lähettilästoimintaa on DOKKINO-kaupungeista Kuopiossa, Oulussa, Jyväskylässä, Tampereella, Turussa, Vaasassa, Rovaniemellä, Porissa, Lappeenrannassa ja pääkaupunkiseudulla.

Menneiden vuosien DOKKINO-esityssarjat ja näytökset: