DOKKINO-elokuvat 2015

DOKKINO 2015: Mahtavan vahva minä

Eagle Boy still1

DOKKINOn vuoden 2015 teemana on “Mahtavan vahva minä”. Elokuvissa tarkastellaan minkälaista on olla mahtavan vahva minä: lapsi tai nuori, joka pysyy vahvana vaikka joutuukin tekemään suuria päätöksiä tai joutuu sopeutumaan erikoisiin elämäntilanteisiin ja ottamaan vastuun itsestään. Kaikki elokuvien päähenkilöt kohtaavat haasteita, mutta neuvokkuutensa ja päättäväisyytensä ansiosta selviävät niistä ja elävät elämäänsä rohkeasti ja itsevarmasti eteenpäin.

Välillä on hyvä pysähtyä ajattelemaan, kuinka erilaisissa olosuhteissa ja elämäntilanteissa muut elävät ja mitä yhtäläisyyksiä tai eroavaisuuksia lasten ja nuorten elämissä voikaan olla eri puolilla maailmaa. Toivomme, että tämän vuoden DOKKINO-elokuvat antavat ajattelemisen aiheita, sekä kykyä kohdata oman elämän haasteet ja huippuhetket iloisin mielin.

Elokuvia esitetään kahdessa eri sarjassa: alakoulusarja on suunnattu 4.-6.-luokkalaisille ja yläkoulusarja 7.-9.-luokkalaisille. Kaikissa DOKKINO-elokuvissa on suomenkielinen tekstitys.

ELOKUVASARJA ALAKOULULAISILLE

Kesto 75 min
Alakoulusarjan elokuvia arvostelivat Espoon Steinerkoulun oppilaat.

Alkukuva: Neliömetri luontoa (Suomi, 2014) 1:40 min

Alkukuvana nähdään DOKKINO-elokuvaverstaassa Kuusamossa Käylän koululla syksyllä 2014 valmistunut dokumentti, joka on täysin nuorten itse käsikirjoittama, kuvaama ja leikkaama. Elokuvassa tarkastellaan, mitä kaikkea mahtuukaan yhdelle neliömetrille luontoa.
Tekijät: Lauri Maaninka, Leevi Huttu ja Pekka Kumpula


Kuuntele! (Moet je horen! Hollanti 2013) 15 min

HearThis_1

”Parasta elokuvassa oli opetus siitä, että kuurot voivat tehdä samoja asioita kuin muutkin.” (Tyttö, 13)

Kymmenvuotiaan Tristanin perhe on hieman erilainen kuin muut. Molemmat Tristanin vanhemmista ovat kuuroja, mutta Tristan ja hänen siskonsa kuulevat normaalisti. Tristan on taitava keskustelemaan kuurojen ihmisten kanssa, mutta muut pitävät kommunikointia usein vaikeana tai joskus jopa epämukavana. Tämä on myös esteenä kun Tristanin taitava jalkapalloilija-isä yrittää päästä poikansa futisjoukkueen valmentajaksi. Kaikki pitävät ajatusta mahdottomana, mutta Tristan on aivan varma, että hänen isästään tulisi loistava valmentaja jos hän vain saisi mahdollisuuden yrittää. Kuinka isä ja Tristan lopulta selviävät järjestämistään ylimääräisistä jalkapallotreeneistä?
Ohjaus: Soulaima El Khaldi
Kuvaus: Roel van´t Hoff, Benito Strangio
Leikkaus: Denise Janzee
Ääni: Menno Euwe, Ivar Trentelman
Musiikki: Menno Euwe, Ivar Trentelman
Tuottaja: Albert Klein Haneveld
Tuotanto: Hollandse Helden
Esityskopio: Hollandse Helden

Laylan sävel (Tro håb Afghanistan 2:5 – Laylas melodi, Tanska 2013) 16min

Layla3
Layla ei ole nähnyt äitiään neljään vuoteen ja asuu kotikylänsä sijaan Afganistanin pääkaupungin Kabulin orpokodissa. Orpokodin arki kuitenkin maistuu Laylalle, koska toisin kuin kotikylässäänhän saa käydä koulua ja harrastaa musiikkia. Eräänä päivänä äiti ilmoittaa tulevansa käymään. Layla on huolissaan: Entä jos äiti haluaakin hänen palaavan takaisin kylään ja menevän naimisiin kuten muutkin kylän tytöt? Palaako Layla äitinsä mukana entiseen kotikyläänsä vai saako hän jäädä asumaan orpokotiin käyden koulua ja soittaen rumpuja?
Ohjaus: Jens Pedersen
Kuvaus: Taj Mohammad Bakhtari, Jens Pedersen
Leikkaus: Jesper Osmund
Ääni: Jens Pedersen
Musiikki: Paul Lawler, Teddy Lasry & Laurent Caillon, Bruno Alexiu
Tuottaja: Jakob Gottschau
Tuotanto: Jens Pedersen ApS Film & tv-produktion
Esityskopio: Det Danske Filminstitut / Danish Film Institute

Lasken päiviä, lasken öitä (Räknar dagar, räknar år, Ruotsi, 2014) 15 min

räknar_kuva

”Pidin elokuvasta, koska se oli mielenkiintoinen ja voin samaistua siihen. Se oli tehty myös hauskasti.” (Tyttö, 13)

Miltä tuntuisi, jos oma äiti tai isä olisi vankilassa? Moalla, Maxilla ja Isalla on salaisuus: toinen heidän vanhemmistaan on syystä tai toisessa joutunut vankilaan. Moa näkee isäänsä vain silloin tällöin, Isan äiti taas on vankilassa jo toista kertaa. Max oli veljistään viimeinen, joka näki isän vankilan ulkopuolella. Miltä tuntuu elää erossa vanhemmasta ja kuinka kertoa siitä kavereille? Monella eri animaatiotekniikalla toteutettu dokumentti on vaikeasta aiheestaan huolimatta värikäs, ja haastaa pohtimaan mitä kaikkea animaation keinoin voidaankaan kertoa.
Ohjaus: Monne Lindström
Animaatio: Monne Lindström
Leikkaus: Kristina Meiton
Ääni: Lars Wignell / Auditory
Musiikki: Alexander Palmestål
Tuottaja: Kristina Meiton, Cristina Schadewitz
Tuotanto: MigDig Production
Esityskopio: Cristina Schadewitz


Kotkanpoika (Eagle Boy, Norja, 2013) 27  min

Eagle Boy still 2

”Antaisin elokuvasta täydet viisi tähteä!” (Tyttö, 11)

Kahdeksanvuotias intiaanipoika Sage viettää aurinkoiset kesäpäivänsä leikkien, uiden ja kalastellen joessa. Tulee kuitenkin päivä, jolloin hänen vanhempansa ilmoittavat muutosta Pohjois-Norjaan ja Sagen tulee aloittaa uusi koulu täysin vieraassa kulttuurissa, vieraan kielen ympäröimänä. Uudessa koulussa Sage on luokan ainoa poika, jolla on pitkät hiukset ja letit, eikä hän puhu lainkaan norjaa. Sage on kuitenkin neuvokas ja reipas poika – keksiikö hän keinon kertoa kulttuuristaan luokkatovereilleen?Ohjaus: Gry Elisabeth Mortensen
Kuvaus :Gry Elisabeth Mortensen
Leikkaus: Lars Apneseth
Ääni: Rune Hansen
Tuottaja: Mona Steffensen
Tuotanto: Original Film AS
Esityskopio: Original Film AS


ELOKUVASARJA YLÄKOULULAISILLE

Kesto 75 min
Yläkoulusarjan elokuvat arvostelivat Espoon Steinerkoulun oppilaat, sekä Vihdin Otalammen koulun oppilaat

Alkukuva: Ongelmako? (Suomi, 2014) 4 min

Alkukuvana nähdään DOKKINO- elokuvaverstaassa Porissa Meri-Porin koulussa keväällä 2014 valmistunut dokumentti, joka on täysin nuorten itse käsikirjoittama, kuvaama ja leikkaama. Elokuva tarkastelee nuorten pakkomielteitä ja sitä, mistä ne syntyvät.
Tekijät: Ilmaisutaidon ryhmäläiset Malla Aaltonen, Hilda Huunonen, Vilma Nurmi, Anni Rantamäki, Jutta Viljamaa

Tanssii tähtien tyylillä (In Stijl Dansen,  Hollanti 2012) 17 min

DancingWithStyle1

”Pidin elokuvasta, koska siinä oli hyviä tanssikohtauksia ja se oli hyvin rakennettu.” (Poika, 14)

Neljätoistavuotias Eugène on tanssinut kilpatansseja kuusivuotiaasta lähtien. Tanssiminen ei ole poikien harrastus tai niin ainakin ajattelevat Eugènen luokkakaverit. Vaikka Eugènea kiusataan koulussa, se ei saa häntä lopettamaan tanssimista. Eugène aikoo näyttää koko koululle ettei häntä voi lannistaa. Onnistuuko Eugène vakuuttamaan luokkakaverinsa ja saako tanssiesitys luokan edessä koulukiusaamisen vihdoin loppumaan?
Ohjaus: Xander de Boer
Kuvaus: Reinout Steenhuizen
Leikkaus: Denise Janzee
Ääni: Ivar Trentelman
Tuottaja: Albert Klein Haneveld
Tuotanto: Jo Lamers / Hollandse Helden
Esityskopio: Hollandse Helden

Rakkautta ja roskaa (Love and Rubbish, Venäjä 2012) 8 min

The Dump - svalka_jula_02 - 72dpi

”Elokuva oli hieman surullinen, mutta aito. Parasta oli että siinä oli valonpilkahdus.” (Poika, 14)

Minkälaista on elää nuoruus venäläisellä kaatopaikalla köyhyydessä, kun ei ole muuta kuin peltinen suoja kotina ja ajatukset täynnä unelmia sekä toiveita paremmasta tulevaisuudesta? Venäjällä on arviolta viisi miljoonaa koditonta, joista jopa miljoona on lapsia. Lyhyessä dokumentissa tutustutaan lapsiin ja nuoriin, jotka elävät elämäänsä ja pohtivat unelmiaan moskovalaisen kaatopaikan keskellä. Rosoisen tarinan taustalla pilkahtaa toivonkipinä ja ajatus – aina on toivoa.
Ohjaus: Hanna Polak
Kuvaus Hanna Polak, Mariusz Margas
Leikkaus: Andrzej Juraszczyk
Ääni: Przemyslaw Jaworski
Musiikki: Tony Clarke
Tuottaja: Hanna Polak, Jan Rofekamp, Anne Dillon
Tuotanto: Hanna Polak FIlms
Esityskopio: Theresa Hill / STEPS

Machganin päätös (Tro håb Afghanistan 4:5 – Machgans vilje, Tanska 2013) 16 min

Machgan”Elokuvan päähenkilö oli mielestäni hyvällä tavalla kovis, uskoi unelmiinsa ja hän oli kärsivällinen sekä kova työntekijä.” (Poika, 14)

Machganin isä käyttää päihteitä, eikä hän pysty työskentelemään tai elättämään perhettään. Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa asuvat Machgan, hänen äitinsä ja pikkuveljensä joutuvat pitämään huolta itsestään ja Machgan myy päivittäin purukumia kadulla auttaakseen perhettään tulemaan toimeen. Machganin horjumaton unelma on kuitenkin saada käydä koulua kuten muutkin ja hänen haaveensa on olla opettaja jonakin päivänä. Machgan ja hänen äitinsä päättävät, että isän käytökselle on tultava loppu. Kuinka käy Machganin koulunkäynnin ja pääseekö isä lopulta irti päihdekierteestään?
Ohjaus: Jens Pedersen
Käsikirjoitus: Jens Pedersen, Taj Mohammad Bakhtari
Leikkaus: Jesper Osmund
Ääni: Jens Pedersen
Musiikki: Paul Lawler
Tuottaja: Jakob Gottschau
Tuotanto: Jens Pedersen ApS Film & tv-produktion
Esityskopio: Danish Film Institut


Sokea rakkaus (Blinde Liefde, Hollanti 2013) 30 min
BlindLove2


”Pidin elokuvasta, koska siinä oli kiva tunnelma ja parasta siinä oli se, että se sai ajattelemaan millaista olisi elää sokeana.” (Tyttö, 13)

Onko rakkaus todella sokea? Kuinka löytää elämänsä rakkaus vaikka ei voi nähdä? Dokumentissa seurataan kolmen sokean nuoren elämää ja pohditaan, kuinka sokeus vaikuttaa seurusteluun ja sen oikean löytämiseen. Mitä käy kun sokean Florianin tyttöystävä muuttaa toiselle paikkakunnalle opiskelemaan? Mitä Merel ajattelee kun tapaa kahdeksan kuukauden Skype-keskustelujen jälkeen poikaystävänsä ensimmäistä kertaa livenä? Sokeiden nuorten elämässä seurustelu ja ihmissuhteet ovat aivan yhtä mutkikkaita kuin muidenkin nuorten. Haaveet kumppanin löytämisestä ovat universaaleja ikään, sukupuoleen tai muihinkaan ominaisuuksiin katsomatta.
Ohjaus: Jenny van den Broeke
Kuvaus: Jean Counet, Reinout Steenhuizen, Pierre Rezus, Aram Voermans
Leikkaus: Teun Pfeil, Stefan Kamp
Ääni: Location: Joris can Ballegoijen, Design: Tom Bijnen
Musiikki: Evelien can den Broek
Tuottaja: Ernst ter Horst
Tuotanto: Ernst ter Horst
Esityskopio: Ernst ter Horst