Erkka V. Lehtola: MESSI

MESSI_1Messi on parempi kuin
Maradona.

Ei ole.

Mutta Messi on ensimmäinen pelaaja, joka ylittää sen riman, että suostun edes keskustelemaan aiheesta. Hän on niin hyvä, että on pakko.

FC Barcelonan argentiinalaistähti on murskannut enemmän ennätyksiä kuin Urho ja Sisu jäätä. Mättänyt maaleja: eniten kaudessa, eniten kalenterivuodessa, eniten hattutemppuja, eniten siellä ja täällä. Neljä kertaa maailman parhaaksi pelaajaksi valittu Messi on voittanut kaiken, mitä seurajoukkueessa voi voittaa. Argentiinan sinivalkeassa paidassa hän on rohmunnut nuorten maailmanmestaruuden ja olympiakultaa. Viime kesän MM-turnauksessa kapteeni johdatti maansa hopealle. ”Kirpun” suuri unelma sortui vasta saksalaisen Mario Götzen ampumaan jatkoaikamaaliin. Seurasin maailman parhaan pelaajan surutyötä stadionlegenda Maracanán lehtereiltä. Se sattui.

MESSI_4Messi on FC Barcelonan junioriakatemian La Masian lapsi. Pieni ja hintelä Lionel muutti Kataloniaan isänsä kanssa ollessaan 13-vuotias, söi kasvuhormonin puutteeseen lääkkeitä, harjoitteli lakkaamatta ja oppi talon tavoille.

Nyt, vuosia myöhemmin, hän on kasvanut seuran suurimmaksi pelaajaksi koskaan – ei kooltaan vaan saavutuksiltaan. ”Enemmän kuin seura”, kuuluu FC Barcelonan slogan. Messi tuntuu olevan vielä enemmän. Kannattajien sydämiä valloittavat temput ja mestaruuksia takaavat maaliorgiat ovat nostaneet Messin ainutlaatuiseen asemaan. Valmentajaa ei valita kuulematta Messin mielipidettä, tai sitten Messi valitsee valmentajan kuulematta muiden mielipiteitä.

Kentällä miehellä on enemmän oikeuksia kuin velvollisuuksia. Hyvinä päivinään Messi tekee kaikkea, mitä superpelaajat tekevät, huonoina vain maaleja. Voin vain kuvitella millaiseen tyhjiöön Barcelonan fanit putoavat, kun Messi(as) aikanaan lopettaa tai vaihtaa seuraa.

Messi-dokumentissa argentiinalaista ylistetään ainutlaatuiseksi, säihkyväksi timantiksi. Hollantilainen jalkapallonero Johan Cruyff kiittää Jumalaa Messin olemassaolosta. Ja silti, kaikista kermaisista sanoista huolimatta, minulle Maradona oli parempi.

”El Diego” hurmasi samoilla taikatempuilla jo 30 vuotta sitten. Lukuisat YouTube-pätkät puhuvat puolestaan. Maradona hinasi Etelä-Italian köyhän Napolin saapasmaan mestariksi, vaikka osa joukkueesta oli keskinkertainen. Yksinäisenä tähtenä hän loisti myös Argentiinan voittaessa maailmanmestaruuden Meksikossa 1986. Kaiken tämän Diego teki aikana, jolloin vastustajajoukkueen valmentajien valitsemat palkkamurhaajat saivat potkia jalkoja yhtä paljon kuin palloa.

MESSI_3Persoonina kaksi suurinta eroavat täysin toisistaan. Maradonan karisma häikäisee pimeässäkin, Messi jää harmaaksi. Maradonan suu oli ja on aina auki, Messi ”puhuu” vain kentällä. Maradona sekoili päihteiden, naisten ja mafian kanssa, Messin kaapissa eivät luurangot juuri rämise. Maradona oli katupoika, Messistä tuli La Masian mallioppilas.

Rakkaus on sokea. Minulle ei ole eikä tule Maradonaa parempaa. Messi pääsee lähelle. Niin lähelle kuin voi päästä. Suostun jopa ymmärtämään, miksi miljoonat ja taas miljoonat kuningaspelin ystävät pitävät häntä kaikkien aikojen parhaana pelaajana.

”Saisipa olla viisi sekuntia hän”, Argentiinan maajoukkueen ja Barcelonan kova, ilkeä ja terrierimäinen puolustava pelaaja Javier Mascherano sanoo dokumentissa.

Minulle riittäisi yksikin.

Kirjoittaja: Erkka V. Lehtola
Jalkapallovalmentaja ja -kirjoittaja

Messi DocPointissa torstaina 29.1. klo 19:o0 ja sunnuntaina klo 16:30 Savoy-teatterissa.

Kuvat elokuvasta Messi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *