Elli-Alina Hiilamo: Syyria sotakuvien takana (Sodan kuvien tarina -seminaari)

Haunted 8”Olen pakannut ja purkanut tavarani kolme kertaa”, sanoo syyrialainen mies Liwaa Yazjin esikoisdokumentissa Haunted.

Mies on yksi niistä, jotka eivät vielä ole lähteneet kodistaan keväällä 2011 alkaneesta sisällissodasta huolimatta. Syyriasta on paennut jo yli 3 miljoonaa ihmistä, ja noin 6,5 syyrialaista on joutunut muuttamaan maan sisällä. Suomen Punaisen Ristin mukaan yli kymmenen miljoonaa syyrialaista on akuutin humanitaarisen avun tarpeessa.

Syyrian kriisi näyttäytyy monille suomalaisille tällaisena: käsittämättömän suurina lukuina tai kuvina sortuneista rakennuksista ja ruumispusseista. Syyrialaisen Liwaa Yazjin elokuva Haunted raottaa arkisempaa kuvaa Syyriasta. Yazji seuraa siviilejä, jotka pohtivat milloin on aika jättää koti, ja kun on viimeistään paettava, mihin mennä ja miten.

Yazjin elokuvan nimi Haunted (vainottu) on osuva. Koteihinsa jääneet syyrialaiset ovat kuin vankeina kodeissaan. Heidän mielessään ovat sodan kauheudet, joita ei pääse pakoon.

SPR_Seminaari_puhujat”Elokuva tuo mieleeni muistoja näkemistäni sodista. Siviilit menettävät paljon, oikeastaan kaiken”, totesi kansainvälisen rikostuomioistuimen uhrirahaston johtokunnan jäsen ministeri Elisabeth Rehn nähtyään elokuvan. Rehn osallistui torstaina elokuvanäytöksen jälkeen pidettyyn Sodan kuvien tarina- seminaariin yhdessä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton valokuvaajan Ibrahim Mallan, Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden dosentin Jarna Petmanin ja toimittaja Tom Kankkosen kanssa. Rehn, Malla, Petman ja Kankkonen keskustelivat Yazjin elokuvasta, Syyrian tulevaisuudesta ja työskentelystä kriisialueilla, josta kaikilla heistä on kokemusta.

Siviilien hätä

Muutamien Yazjin tekemien haastattelujen taustalla jyrisevät pommit. ”Onko tänään viimeinen päivä kun juon kahvini”, pohtii eräs elokuvan henkilöistä, keski-ikäinen Damaskoksessa asuva nainen. Yazjin elokuvassa ei puhuta sodan syistä tai konfliktin osapuolista vaan keskitytään kaikkein eniten kärsiviin – siviileihin, jotka kaikesta huolimatta yrittävät jatkaa elämäänsä.

Syyriasta raportoinut Ylen toimittaja Kankkonen piti elokuvaa tärkeänä juuri siksi, että se tuo kriisin samaistuttavaksi ja tunnistettavaksi aivan eri tavalla kuin uutiset pommituksista. Kun ihmiset kertovat elämästään omilta kotisohviltaan, tunne on toisenlainen.

Haunted 9”Kaikkein eniten Syyrian tilanteessa vihastuttaa lasten kohtalot. Sieltä tulee puuttumaan kokonainen sukupolvi”, Kankkonen totesi.

Syyrian sisällissodassa on kuollut arvioiden mukaan ainakin 160 000 ihmistä, mukaan lukien suuri joukko lapsia. Kansainvälisen oikeuden dosentti Jarna Petman sanoi keskustelussa, ettei Syyrian sodassa noudateta kansainvälistä sotaoikeutta. Siviilejä ei suojella mitenkään.

”Tämä on rikos ja rikkoo kansainvälisen yhteisön moraalista selkärankaa”, Petman totesi. Hän muistutti, että valtioilla, myös Suomella, on velvollisuus saada syylliset vastuuseen.

Syyrian tulevaisuus?

Syyllisten tuomitsemiseen on kuitenkin vielä pitkä matka. Viime viikolla uutisoitiin ainakin 35 ihmisen kuolleen armeijan ilmaiskussa lähellä Damaskosta. Tämä uutinen tuskin on viimeinen laatuaan.

”Syyrian tulevaisuus on synkkä. Siellä käydään nyt sotaa selviytymisestä”, Kankkonen totesi.
Petmanin mukaan sisällissota päättyy, kun sodan osapuolet lopulta väsyvät. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että länsimaat voisivat sulkea silmänsä ja unohtaa syyrialaisten hädän. Heidän tilannettaan vaikeuttaa myös se, että Syyrian naapurimaat ovat alkaneet rajoittaa pakolaisten maahanpääsyä

Malla_ja_Rehn_SPR_seminaari”On hyvä aloittaa itsestämme”, Rehn totesi viitaten Suomen ottamien pakolaisten määrää suhteessa naapurimaahamme Ruotsiin. Rehniä myös huolestuttaa se, että EU on ”tehnyt itsestään linnan”, jonne ei muualta pääse.

Kankkonen puolestaan painotti, että median tulee pitää Syyrian hätä uutisagendalla. Hän ainakin itse pyrkii siihen. Rehn muistutti tähän, että myös onnistumistarinoita on kerrottava, jotta suomalaiset saadaan lahjoittamaan ja uskomaan, että työllä on tuloksia.

”Ihmisyys on avainsana”

Avun tarve Syyriassa on valtava. Elokuvan näytöspäivänä torstaina Unicef teki vetoomuksen, jonka rahasumma on järjestön suurin. YK:n lastenjärjestö pyysi Syyrian hätäapuun 2,76 miljardia euroa.

Syyrialainen Ibrahim Malla uskoo, että jonakin päivänä Syyria on jälleen vahva. Samalla hän muistuttaa, ettei Syyrian sisällissodassa ole kyse vain ihmisten kuolemisesta, vaan myös historian, joka on kuuluu koko maailmalle.

Hän painottaa, että kansainvälinen yhteistyö on tärkeää.

”Meillä (Punaisella Ristillä) on tukea, mutta jos tuki loppuu emme pysty auttamaan heitä, jotka ovat avuntarpeessa. Ihmisyys on tässä kaikessa avainsana. Se ei katso uskontoa, eikä maan rajoja.”

Haunted 14Mallan kuvailema ihmisyys on myös Yazjin elokuvan keskiössä. Elokuva on kuvaus hetkistä ennen kun oman kodin ovi suljetaan ehkä lopullisesti ja ihmisestä tulee koditon pakolainen. Osa elokuvan henkilöistä uskoo optimistisesti, että kotiin voi vielä joskus palata lähdön jälkeenkin. Toiset taas painottavat, ettei paluuta entiseen ole. Koti ei ole enää koti, jos isä on tapettu siellä perheen silmien edessä. Kuka sellaiseen paikkaan haluaisi palata?

Teksti: Elli-Alina Hiilamo

WP_20150129_006
Ohjaaja Liwaa Yazji lähetti katsojille videotervehdyksen, sillä hän ei saanut viisumia Suomeen, eikä siksi voinut saapua paikalle näytöksen.


DocPointin ja Suomen Punaisen Ristin yhteistyönä järjestetty Sodan kuvien tarina-seminaari järjestettiin torstaina 29.1.2015
Maxim 1:ssä.

Kuvat elokuvasta Hauted. Seminaarikuvat: Katri Tenhola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *