Niko Ahvonen: Mr. Dynamite: The Rise of James Brown

Niko_Ahvonen_dubro1
Niko Ahvonen

There Was a Time.

Danny Ray. The cape man: ”Ladies and gentlemen! There are seven acknowledged wonders in the world and you are about to witness the eighth…!”

Suomessa mr. Rayn juontoa kuultiin viimeistä kertaa Espoo Bluesin areenalla synkkänä ja myrskyisenä yönä 1.11 2006.

Oli liikuttavaa nähdä, kuinka tämä vähänläntä käppänä toimitti menot, kaiketi lähes samanlaisina kuin joskus 50-luvulla. Puku roikkui. Silmäpussit roikkuivat. Kuuba-korot. Liike kankeaa. Maaginen ääni.

Mr. Ray manasi lavalle 1900-luvun ykkösviihdyttäjää, useimpien mainenimiensä arvoista James Brownia. Lähestyvän kuoleman saattoi aavistaa aiemmin ajoittain turvonneen JB:n kasvoista.

James BrownJB Helsingin jäähallissa 1987 oli ensimmäinen kerta minulle, livenä. Tilaisuudesta jäi ambivalentti fiilis: soundi oli huono, enkä muista että olisin ollut esityksestäkään innostunut. Maceo Parker sentään oli mukana! Ja ajankohtaisia hittejä, ”Living In America”, ”How Do You Stop” yms. Otin silti tavakseni käydä katsomassa keikat aina kun niitä täälläpäin oli, Tukholman Globenista -93 alkaen. Tuolloin ajattelin, että äijä ei kauaa camel walkia kulje. Toisin kävi. Pitkälti toistakymmentä vuotta saimme ihmetellä JB:n vakaumuksentapaista ruljanssia. Iso bändi, tanssijattaria. Viulusooloja ja kaikenlaista schmaltzia.

Mielikuvapohjalta uskallan väittää että JB:n suomenvierailut menivät julkisuudessa läpihuutojuttuina, lukuunottamatta sitä kertaa Pori Jazzissa, jolloin tasavallan presidentti Tarja Halonen kävi lavalla kääntymässä. Tämä show oli mielestäni (v. 1978 Hesperian yökerhokeikkaa en toki ole nähnyt, haastattelu katsottavissa YLEn Elävässä arkistossa) sisällölltään paras, joka JB:ltä Suomessa on nähty: ei juurikaan sikermiä, ja jokunen hieno harvemmin kuultu kappale.

Ylivoimaisesti kiihdyttävin JB-kokemukseni on tietysti keikka Helsingin Vanhalla YO-talolla, Hasan & Partnersin tilaisuudessa 90-luvun puolivälin tienoilla; sain seurata koko shown 3 metrin päästä lavan reunasta. Tarve pakotti vessakäynnille, ja matkalla havaitsin, että yleisöä oli tiiviisti salin keskiosaan asti. Kuppila olikin sitten täynnä seurustelevaa juhlaväkeä. Tämän jälkeen ei yleisön harhaileva huomio ole minuakaan lauluhommissa haitannut. Jamekselta oppii.

Hyvät James Brownin ystävät! Tsekatkaa tämä dokumentti! Valaiseva! Ennen kokematonta kuvaa ja ääntä!

Teksti: Niko Ahvonen, laulaja.

Mr. Dynamite Still 2

Mr Dynamite: The Rise of James Brown -esitykset DocPointissa lauantaina 31.1. klo 20.00 Savoy-teatterissa ja sunnuntaina 1.2. klo 16.00 Maxim 2:ssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *