Ahmed Al-Nawas: Taistelumuotona poeettisuus

MLOVE 04 SMLHolokaustin jälkeisessä traumatisoituneessa maailmassa pyöri pitkään kysymys: voiko taidetta enää tehdä, kun todellisuuden raakuus ylitti muutosvoimaan pyrkineen taiteen. Myöhemmin kysymys ei koskenut taiteen vaikutuskykyä, vaan sitä, voiko poliittinen taide olla enää kriittistä kulttuurin totaalisen kaupallistumisen keskellä. Myös tänään kysymys lienee, miten poliittinen taiteilija voi työssään tasapainotella kriittisyyden ja kaupallisen kulttuurin välillä.

Mais Darwazahin poeettisen dokumenttielokuvan muotoa voi pitää interventiona näihin kysymyksiin. Darwazah ei tarjoa meille jo tuttua Palestiinan konfliktin estetiikkaa. Valkokankaalla ei nähdä nopeasti leikattuja otteita vihaisista vapaustaistelijoista, traumatisoituneista, kiviä heittelevistä lapsista tai kylmäverisistä Israelin sotilaista. Darwazah ei myöskään esitä meille spektaakkelia Gazan pommituksista, kuolleista lapsista tai ampuvista siirtokuntalaisista. Hidastempoisessa elokuvassa kohtaamme sen sijaan tasapainoisen sekoituksen maagisuutta ja realismia.

MLOVE 03 SMLDarwazahin valinta tutkia palestiinalaisuutta taiteilija Hasan Houranin taianomaisen lastenkirjan maailman kautta on mielestäni taitava tapa käsitellä eskapismia. Dokumentissa esiintyville ihmisille isänmaallisten iskulauseiden huutaminen tai kansallisten runojen toisto on yhtä absurdia kuin Israelin miehitys. Heitä kaikkia yhdistää unelma olla tavallinen ihminen. Poeettisuus on heidän vastataistelumuotonsa –varsinkin kun maantieteellinen, fyysinen ja henkinen todellisuus on tiukasti rajattu ja valvottu.

Tämä on nähdäkseni hyvä lähtöpiste universaalimmalle keskustelulle, jonka avulla voimme käsitellä Palestiinan kysymystä ilman nationalismia sekä kulttuuri- ja etnisyyskeskeisyyttä. Elokuvan päättyessä minua kuitenkin mietitytti se, että sekä ohjaaja että katsoja ovat etuoikeutettuja päästessään iloisin mielin siihen mereen, johon Hourani aikoinaan hukkui.

MLOVE 05 SML Teksti: Ahmed Al-Nawas
Kirjoittaja on taidekuraattori

My Love Awaits Me by the Sea esitetään DocPointissa tiistaina 27.1. klo 17.00, Kinopalatsi 6:ssa.

Kuvat elokuvasta My Love Awaits Me by the Sea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *