Mirva Helenius: Syyrian sodassa etulinja saavutti arjen

Haunted 4Autopommi räjähti vain parin kilometrin päässä ystäväni kotoa keväällä 2012, kun vierailin viimeistä kertaa Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa. Olin saapunut maahan muka turistina, vaikka todellisuudessa tein tuolloin juttua tavallisten ihmisten arjesta sisällissodan keskellä. Toimittajuutta en uskaltanut tunnustaa, sillä Syyriasta oli jo tulossa medialle maailman vaarallisin maa.

Haunted 16

Lähtöpäivänäni yritin houkutella ystävääni lähtemään myös, tulemaan kanssani turvaan rajan yli Libanoniin tai jatkamaan Jordaniaan. ”Emme lähde. Äitini ei tule koskaan suostumaan, sillä hän joutui jo kerran pakolaiseksi Palestiinasta, eikä tahdo kokea samaa painajaista uudelleen. Hän ei aio jättää tätä taloa”, ystäväni sanoi.

Aina silloin tällöin sain häneltä sähköpostia tai lyhyen skype-puhelun – jos sähköä oli ja netti toimi. Sisällissota laajeni, leveni ja mutkistui. Kävi kuten konflikteissa yleensä: siviilit eivät saaneetkaan jatkaa elämäänsä taisteluiden takana, vaan etulinja lähestyi arkea.
”Vallankumous on varastettu, eikä sodalle näy loppua. Täällä on liian vaarallista. Sain äidin suostuteltua lähtemään”, ystäväni kirjoittikin loppuvuodesta 2012. Median kuvissa toistuivat taistelut ja ruumiit, mutta ystäväni kotona äiti huolehti lähtöpäivään asti kukkien kastelusta.

Haunted 8En ollut kärpäsenä katossa perheen luona noina aikoina nähdäkseni, miksi ja miten vaikea päätös lopulta syntyi. Syyrialaisen Liwaa Yazjin Haunted-dokumentin kautta pääsee kuitenkin kurkistamaan juuri sinne sotakuvien kulissien taakse, tavallisten syyrialaisten koteihin ja ajatuksiin sodan keskellä syksyllä 2012. Elokuvan päähenkilöt kuvailevat, millaista on elää arkea verisen konfliktin keskellä. Miltä tuntuu olla kuin panttivankina omassa kodissaan ja joutua taistelevien osapuolten välille pelinappulaksi, jopa ihmiskilveksi?

Vaikka aseellisiin konflikteihin osallistumattomat siviilit ovat juuri niitä, joita pitäisi erityisesti suojella, he kärsivät sodassa eniten. Syyrian sota jatkuu jo neljättä vuotta, ja uhriluvun arvioidaan olevan yli 160 000. Sekä hallinnon että kapinallisten osapuolien epäillään syyllistyneen sotarikoksiin eli Geneven sopimusten rikkomiseen. Näiden sodan säännöiksi kutsuttujen kansainvälisen humanitaarisen oikeuden sopimusten mukaan väkivallan käyttö sodassa on tietyssä määrin luvallista, mutta sitä ei saisi kohdistaa niihin, jotka eivät itse osallistu sotatoimiin.

Haunted 6Yazjin elokuva esittää meille myös sen hetken juuri ennen kuin ihmisestä tulee pakolainen: ennen kuin hän jättää kotinsa, omaisuutensa, ehkä jopa läheisensä taakseen ja pakenee. Punaisen Ristin mukaan syyrialaisia pakolaisia on yli 3 miljoonaa naapurimaissa ja lähialueilla Jordaniassa, Libanonissa, Turkissa, Irakissa, Egyptissä ja muissa Pohjois-Afrikan maissa. Lisäksi maan sisällä pakolaisia on jopa yli 7 miljoonaa. Syyrian Punaisen Puolikuun mukaan heistä suurin osa asuu yksityisihmisten kodeissa tai julkisissa rakennuksissa, kuten kouluissa ja moskeijoissa, vailla perustarpeita: ruokaa, vettä ja riittävää sanitaatiota.

Haunted_artNyt yli kymmenen miljoonaa syyrialaista on akuutin humanitaarisen avun tarpeessa. Punainen Risti auttaa toimittamalla ruokaa, huopia, hygieniatarvikkeita sekä lääkkeitä ja terveyspalveluita. Tilanne Syyrian sisällä on pahin, mutta siellä auttaminenkin on muita alueita vaikeampaa, jopa hengenvaarallista – avustustyöntekijöitä on kuollut kymmeniä.

Luvut ja tilastot ovat musertavia, sillä niiden takana on ihmisiä, yksilöitä ja tarinoita. Kun katson kotinsa jättämisen kanssa kipuilevia syyrialaisia Yazjin elokuvassa, mietin taas ystävääni. Lähetän hänelle viestin Jordaniaan, jonne perhe pakeni: ”Kaipaatko kotianne Syyriassa?”

”Unelmissani palaamme kotiin, minä jatkan opintoja ja äitini saa takaisin ompeluhuoneensa ja puutarhansa. Sitten havahdun ja muistan, että nyt pitää keskittyä selviytymiseen.”

Teksti: Mirva Helenius
Toimittaja ja valokuvaaja, SPR:n Suomenlinnan osaston humanitaarisen oikeuden vapaaehtoisryhmän tiedottaja

Kuvat: Haunted (ohj. Liwaa Yazji)


DocPoint ja Suomen Punainen Risti järjestävät yhteistyössä Haunted-elokuvan erikoisnäytöksen ja sen jälkeen kaikille avoimen keskustelutilaisuuden Sodan kuvien tarina.

Keskustelijoina ministeri ja kansainvälisen rikostuomioistuimen uhrirahaston johtokunnan jäsen Elisabeth Rehn, Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton valokuvaaja Syyriasta Ibrahim Malla, Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden dosentti Jarna Petman, toimittaja Tom Kankkonen sekä elokuvan ohjaaja Liwaa Yazji. Moderaattorina toimii Suomen Punaisen Ristin viestintädelegaatti Sanna Ra. Keskustelun kieli on englanti.

To 29.1. klo 17-19, Maxim 1, Kluuvikatu 1
Klo 17 elokuva Haunted, klo 18-19 keskustelu: Sodan kuvien tarina

Liput elokuvanäytökseen 8 €, keskustelutilaisuuteen vapaa pääsy. Osta liput elokuvaan tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *