Taina Vuokko: Kaikkeuden lähteillä

CERN_nosto_K_NGF”Hiukkasfysiikka on kuin sieniretki. Koskaan ei tiedä mitä löytää.”

 

 

 

 

 

Itävaltalaisohjaaja Nikolaus Geyrhalter on tutkinut elokuvissaan paikkoja, joihin kuka tahansa ei normaalisti pääse. Viimeisimmässä dokumentissaan hän sai maailman huippufyysikot avaamaan ovet omalaatuiselle työpaikalleen. Siellä rakennetaan laitteita, joita kukaan ei ole aiemmin rakentanut. Tuo paikka on Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN.

Ranskan ja Sveitsin rajalla sijaitseva CERN tunnetaan erityisesti 27 kilometriä pitkästä hiukkaskiihdyttimestään, jonka avulla pystyttiin vuonna 2012 todistamaan Higgsin hiukkasen olemassaolo. Koko yhteisö on omistautunut selvittämään kaikkeuden rakennetta aina pienimmistä hiukkasista alkuräjähdysteoriaan.

”Hiukkasfysiikan tutkiminen on kuin sieniretki. Koskaan ei voi etukäteen tietää, tuleeko saaliista runsas vai olematon”, kuvailee CERN:in työntekijä perustutkimuksen luonnetta.

Tutkimuskeskus on sulkeutunut työyhteisö, jossa työskentelee alansa huippuja kymmenistä eri maista. Virallinen kieli on huono englanti, mutta onneksi matematiikka toimii kaikilla kielillä. Työtunteja sen sijaan ei lasketa: CERN:issä paiskitaan töitä kellon ympäri. Fysiikka ajaa monesti muun elämän edelle, eivätkä avioerot ole työyhteisössä harvinaisia. Syyksi eräs dokumentin henkilöistä myöntää tiukan työnteon.

CERN-dokumentissa ohjaaja Nikolaus Geyrhalter seikkailee kohti tuntematonta, mutta tämä ei ole hänen ensimmäinen tutkimusretkensä. Pitkänlinjan ohjaaja on kuvannut elokuvissaan niin sairaalan toimintaa (Danube Hospital, 2012), armeijan koulutuskeskusta (Allentsteig, 2010) kuin maanviljelyäkin (Our Daily Bread, 2005).

”Teen oikeastaan sellaisia elokuvia, joita itse haluaisin nähdä. Minua kiehtovat sellaiset alueet, joita ihmiset eivät tavallisesti pääse näkemään”, Geyrhalter on kertonut.

Nelikymppinen Geyrhalter perusti 22-vuotiaana oman Geyrhalter Film -nimisen tuotantoyhtiön. Siellä hän on niin ohjannut, kuvannut kuin tuottanutkin dokumenttielokuvia. Hän tuottamiinsa elokuviin lukeutuu esimerkiksi DocPointissa viime DocPointissa nähty Master of the Universe (2013), joka tutki kansainvälisen finanssikriisin taustoja.

”Teen elokuvia hyvin intuitiivisesti. Minulle on muodostunut oma tyylini, josta on tullut tavaramerkkini. Kaikki alkaa tietenkin vahvasta visiosta, jota lähden toteuttamaan. Nuoria elokuvantekijöitä en lähtisi neuvomaan. Olisi tylsää, jos kaikki tekisivät samanlaisia elokuvia”, itävaltalaisen dokumentin suurnimi toteaa.

CERN_art_K_NGF

Teksti: Taina Vuokko
Kustannustoimittaja, DocPointin entinen tiedottaja ja katalogin päätoimittaja

CERN DocPointissa sunnuntaina 1.2. klo 17:30, Maxim 1.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *