Petteri Saario: Jacques-Yves Cousteau innosti koko sukupolvea

Cousteau_Hiljainen maailma_nostoMaapallon pinnasta suurin osa on meren peittämää. Ehkä siksi olemme kuvitelleet, että merestä riittää ikuisesti: niin ehtymättömäksi ravinnonlähteeksi, ruuhkattomaksi kulkuväyläksi kuin jätöksemme hautaavaksi kaatopaikaksi. Yhä ajattelemme helposti, että arvokas elämä päättyy vedenpintaan, vaikka todellisuudessa pinnanalainen maailma on vähintään yhtä rikas kuin sen yläpuolinenkin.

 


Jacques-Yves Cousteaun
(1910–1997) elokuvat ja Meren salaisuudet -dokumentit tekivät minuun – ja uskallanpa väittää, että lähes koko sukupolveeni – lähtemättömän vaikutuksen. Haaveilin ryhtyväni sukeltajaksi ja luontoelokuvaajaksi, joka matkaisi maailman ääriin meren ihmeellistä elämää tutkimaan ja kuvaamaan. Kotijärvellä Alasella kuljin soutuveneellä, jonka nimi oli Calypso. Kansakouluikäisenä ostin ensimmäisen maskin ja räpylät. Tein myös hitsauspillistä ja ritsasta harppuunan, jolla kalastin monet ahvenet ja hauet kotikyläni ruokapöytiin.

Cousteau_Elävä meri_nostoIlman Cousteaun esimerkkiä olisin tuskin alkanut sukeltaa ja kuvata veden alla, ja tuskinpa olisi kovin moni muukaan. Jacques Cousteau on jäänyt historiaan paitsi meriluonnon tunnetuimpana tallentajana ja puolustajana, myös modernin laitesukelluksen kenties merkittävimpänä kehittäjänä. Ilman häntä sukellus voisi olla pienen piirin elitististä toimintaa ja tietämyksemme pinnanalaisesta elämästä ratkaisevasti nykyistä vähäisempää.

 

Olemme aina riistäneet alkukotiamme merta enemmän tai vähemmän vastuuttomasti, ja teemme niin yhä. Hallitsemattomasti kasvaneet öljykuljetukset uhkaavat kotimertamme Itämerta: siitä on tullut jättitankkereiden valtaväylä, uusi Persianlahti. Valtaosa maailman suurista kalalajeista katoaa nykyisellä riistokalastuksen tahdilla muutamassa vuosikymmenessä. Mereen lasketaan, kaadetaan, pumpataan ja upotetaan yhä sietämättömän paljon jätteitä ja myrkkyjä entisten joukkoon. Itämeri lukeutuu maailman sairaimpiin.

Mistä löytyisi nykypäivän Jacques-Yves Cousteau, joka herättäisi meidät ymmärtämään meren arvon ja merta uhkaavat vaarat? Kun meri sairastaa, myös siitä täysin riippuvainen mutta onnettoman lyhytnäköinen ihminen sairastuu.

Olen iloinen, että DocPointin yleisölle tarjoutuu tänä vuonna mahdollisuus sukeltaa kaksi Oscariakin voittaneen Jacques Cousteaun mukana vedenalaiseen ihmemaahan. Ehkä joku innostuu pinnan alle kurkistettuaan hankkimaan maskin ja räpylät, sekä ehkäpä veden kestävän kuvausvälineistönkin – niitä saa nykyään kohtuuhinnalla. Tutkittavaa riittää, sillä meren lisäksi Suomessa voi sukeltaa 187 888 järveen.

Kirjoittaja: Petteri Saario
Sukeltava ohjaaja, luonnon ja ihmisluonnon elokuvaaja

DocPointin ohjelmistossa esitetään Jacques-Yves Cousteaun tuotannosta kaksi elokuvaa: Hiljainen maailma (1956) ja Elävä meri (1964). Artikkelin kuvat ovat näistä elokuvista.

Cousteau_Hiljainen maailma_art

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *