Kissavideot ovat jokamiehen dokumentaaria – DocPoint traileri 2015

Kun Yhdysvaltojen puolustusvoimat ryhtyivät 60-luvulla kehittämään internetiä, se alkoi välittömästi täyttyä kissakuvista. Yleisen tiedon mukaan tämä on sattumaa, sillä internetin tarkoitus oli toimia hajautettuna ydiniskun kestävänä viestintäverkkona Neuvostoliiton hyökkäyksen varalta.

Yhä useampi teoreetikko on kuitenkin kallistunut sille kannalle, että internet luotiin, jotta kissakuvia pystyttäisiin levittämään tehokkaammin.

Kun ihmiset olivat aikansa ihmetelleet liikkumattomia kuvia Nöpöstä ja Mirristä, oli aika ottaa seuraava askel. Yhtäkkiä jokaisesta kissan omistajasta, naapurista ja satunnaisesta ohikulkijasta tuli oman elämänsä dokumenttiohjaaja, kun kissavideot menivät viraaliksi.

Ja nyt DocPointin vuoden 2015 traileri on kissavideo. Mistä on kyse DocPointin taiteellinen johtaja Ulla Simonen?

”Katsellessani elokuvia tämän vuoden festivaalia varten huomasin, että monessa vilahtaa kissa. Kun olin kerran pannut tämän merkille, aloin huomata kissoja kaikissa elokuvissa. Aikaisemmin dokumenttien puhumattomat lauseet ilmaistiin koirien merkitsevässä katseessa. Kissojen haastava tuijotus vaikuttaa vieneen tämän paikan. Kenties kissavideot ovat löytäneet tiensä YouTubesta dokumentteihin”

”Vaikka ohjelmistossamme ei ole yhtään kissa-aiheista dokumenttia, monessa elokuvassa kissalla on ruutuaikaansa suurempi merkitys.” Vuoden alussa ei siis tarvitse toimivaa Wi-Fi-yhteyttä saadakseen päivittäisannostaan kissavideoita. Sen sijaan voi lunastaa lippunsa DocPoint-festivaaleille.

Intiimissä ruotsalaisdokumentissa Ute på landet kissa ottaa vanhan pariskunnan lapsen paikan. Siihen kiteytyvät pariskunnan pelot ja huoli sekä toivo siitä, että olisi ymmärtänyt toiminut toisin. Vaikeiden asioiden käsittelyn sijaan puhutaan kissasta ja kissalle.

Syyrian sisällissodan raunioiden keskellä kuvattussa Silvered Water, Syria Self-Portrait -dokumentissa kissojen kohtalo on kurjin mahdollinen. Lasten rinnalle, sodan järjettömyyden viattomien todistajien rooliin nousevat juuri kissat.

Debra Granikin Stray Dog –stray-dogs-laff-kittens-330x201dokumentissa hurjannäköinen Vietnamin sodan veteraani Ron Hall murskaa ennakkoluuloja motoristeista, kun hän ruokkii hellästi pipetillä orvoksi jääneitä kissanpentuja. Kookkaan miehen varovaiset kissanpentuotteet antavat ymmärtää, että nahkavaatteiden ja karhean kuoren alla sykkii lämmin sydän.

Koiralle voi opettaa temppuja, kissoille ei. Jos kissa tekee jotain hassua, se on kissan oma ansio. Kissakuvaus on myös kätevä niksi välttää syytökset tilanteen lavastamisesta, sillä kissa tekee vain, mitä se itse tahtoo. Dokumentaaria siis puhtaimmillaan.

Teksti: Sanni Myllyaho

Katso DocPointin uusi traileri:

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *